Tak jak obiecałam dzisiaj zamieszczam uszka do barszczu wigilijnego z poprzedniego przepisu. Są naprawdę bardzo proste do zrobienia, a smakują wyśmienicie. Można je tak jak ja (i moja Druga Połówka, która kleiła je razem ze mną :)) zrobić wcześniej i zamrozić surowe by w Wigilię tylko ugotować.
Składniki (na ok. 100 sztuk):
Na farsz:
- 3 garści suszonych grzybów (podgrzybki lub prawdziwki)
- 3 średnie jajka (M)
- bułka tarta (opcjonalnie)
- sól, pieprz
Na ciasto:
- 150 g mąki
- 1 jajko
- ciepła woda
- sól
Przygotowanie:
Grzyby na farsz namaczamy na kilka godzin lub na noc. Gotujemy aż będą miękkie - ok. 1 godziny na małym ogniu. 2 jajka także gotujemy i studzimy. Grzyby odcedzamy i siekamy bardzo drobno. To samo robimy z jajkiem. Oba składniki mieszamy, dodajemy surowe jajko by je połączyło. Doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy. Gdyby farsz był zbyt rzadki możemy dosypać trochę bułki tartej.
3/4 mąki wsypujemy do głębokiego talerza i dodajemy jajko i szczyptę soli. Mieszamy przy użyciu widelca powoli wlewając wodę, aż do uzyskania jednolitej, dosyć rzadkiej masy. Wszystko przekładamy na stolnicę podsypaną resztą mąki i wyrabiamy ok. 4-5 minut aż ciasto będzie jędrne i gotowe do wałkowania.
Ciasto dzielimy na 2 części i jedną z nich wałkujemy na podsypanej mąką stolnicy lub blacie na grubość ok. 1 mm. Następnie, przy użyciu małego nożyka lub noża do pizzy, wykrawamy kwadraty o boku 4 cm. Na środek każdego z nich nakładamy niewielką kuleczkę farszu. Kwadraty składamy na pół i sklejamy tak by powstał trójkąt. Następnie dwa narożniki sklejamy ze sobą (ja robię to na palcu wskazującym) by powstał charakterystyczny kształt.
Tak samo postępujemy z resztą ciasta. Ścinki po wykrawaniu możemy zagnieść jeszcze raz (gdyby ciasto było za suche możemy dodać trochę wody) i wykorzystać. Uszka odkładamy na desce podsypanej mąką by się nie poprzyklejały.
Gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie. Na porcję wykładamy ok. 10 uszek, które zalewamy barszczem.
Czekamy z koleżanką na przepis na świąteczne tymbaliki z łososiem :)
OdpowiedzUsuń