poniedziałek, 15 grudnia 2014

Pierogi z ziemniakami

Pierogi te są ciekawą alternatywą dla innych bezmięsnych wersji tego dania. Wiele osób pomyśli pewnie, że mowa tu o pierogach ruskich. Nic bardziej mylnego. Nie mają z nimi nic wspólnego.

Pierogi z ziemniakami smakują wyśmienicie nie tylko o tej porze roku. Ale musicie uważać - farsz jeszcze przed upchnięciem go w pierogach dziwnym trafem znika sam. Czyżby to sprawka małych podjadaczy? :) Dlatego lepiej przygotujcie więcej farszu niż mówi przepis.

Składniki (na ok. 50 pierogów):


Na ciasto - jak w przepisie na tradycyjne pierogi z kapustą i grzybami

Na farsz:
  • 800 g ziemniaków
  • 2 cebule
  • 1 łyżka oleju
  • sól, pieprz, sproszkowana słodka i ostra papryka
  • opcjonalnie: masło lub śmietana

Przygotowanie:

Ziemniaki gotujemy w mundurkach 40-60 min (zależy od wielkości), studzimy i ugniatamy (jak na puree). Cebulę drobno siekamy i smażymy na łyżce oleju aż się zeszkli. Dodajemy ją do ziemniaków wraz z tłuszczem i wszystko mieszamy.

Farsz doprawiamy solą, pieprzem i paprykami. Farsz powinien mieć dosyć wyrazisty, ostry smak. Mieszamy wszystko jeszcze raz. Gdyby farsz nie chciał się odpowiednio połączyć, możemy dodać odrobinę masła lub śmietany.

Ciasto przygotowujemy według tego przepisu. Wałkujemy na grubość 1 mm, nakładamy kulkę farszu i sklejamy.

Pierogi gotujemy 2 minuty we wrzącej, osolonej wodzie. Możemy je także zamrozić w formie surowej i ugotować później.



3 komentarze:

  1. To jak najbardziej polecam. Może jako 12 danie wigilijne? :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witaj
    Nominuje Cię do Liebster Blog Award
    Po szczegóły zapraszam tutaj: http://gosiazwrocka.blogspot.com/2014/12/otrzymaam-nominacje-od-pasja-patki.html

    Pozdrawiam, Gosia

    OdpowiedzUsuń