
A tutaj przepis na prościutkie uszka do barszczu!
Składniki (na ok. 10 małych porcji):
- duża włoszczyzna (co najmniej 2 pietruszki i 4 marchewki)
- 1,5 kg buraków
- woda pozostała z gotowania grzybów (na uszka)
- kilka grzybów
- 2 liście laurowe
- 4 ziela angielskie
- sok z cytryny lub kwasek cytrynowy
- sproszkowany majeranek
- sól i pieprz
Przygotowanie:

Po ok. 45 minutach dolewamy wody od grzybów i dosypujemy majeranku i gotujemy jeszcze min. 1 godzinę (im dłużej tym lepiej). Na koniec doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny lub kwaskiem cytrynowym.
Burak, którego wcześniej zostawiliśmy, służy nam do tego by włożyć go surowego w Wigilię do barszczu, który będziemy odgrzewać na kolację. Dzięki temu mamy pewność, że nasza zupa będzie miała piękny głęboki kolor.
Barszcz przed podaniem przelewamy przez sitko. Podajemy wraz z uszkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz