poniedziałek, 1 grudnia 2014

Aromatyczny pieczony pstrąg z ostrymi ziemniaczkami

Pstrąg to jedna z kilku ryb, którą można przygotować w ten sposób. Równie dobrze sprawdzi się tutaj także, np. dorada. Ważne jest by ryba pozostała w jednym kawałku, gdyż w ten sposób nie wyschnie, a mięso będzie soczyste i bardzo miękkie. Domyślam się, że nie wszyscy chcą by ich posiłek na nich patrzył, ale uwierzcie mi, że podanie jej w całości wygląda naprawdę efektownie :)

Składniki (na 2 porcje):

  • 2 całe pstrągi (ok. 600 g)
  • 0,5 kg ziemniaków
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • świeży koperek
  • sok z cytryny
  • przyprawy: sól, pieprz, rozmaryn, ostra papryka
  • 3-4 łyżki oliwy

Przygotowanie:

Cebulę obieramy i kroimy w piórka, a czosnek tniemy na plasterki. Pstrągi w razie potrzeby patroszymy i skrobiemy z łusek. Dokładnie myjemy. Doprawiamy solą, pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny. 

Do naczynia żaroodpornego wlewamy łyżkę oliwy i układamy część cebuli i czosnku. Resztę wkładamy do środka ryb i na wierzch. Pstrąga umieszczamy w naczyniu, posypujemy koperkiem i skrapiamy oliwą (ok. 1 łyżki). Odstawiamy na minimum 30 minut.

Ziemniaki porządnie myjemy i wkładamy do garnka w łupinach. Zalewamy wodą i gotujemy 15 minut od zagotowania. Po odlaniu i wyjęciu z garnka kroimy je na 4 lub 6 części (w zależności od wielkości ziemniaków). Umieszczamy w misce, polewamy pozostałą oliwą i posypujemy papryką oraz rozmarynem. Dokładnie mieszamy, by przyprawy obtoczyły wszystkie kawałki. 

Ziemniaki przekładamy do tego samego naczynia, w którym jest ryba lub do drugiego, jeśli nie posiadamy tak dużego. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (termoobieg) na ok. 30 minut.

Podajemy w całości razem z ziemniakami. Możemy także podać z pieczonymi warzywami (np. pomidorem) i cząstkami cytryny.


1 komentarz:

  1. Bardzo fajny przepis, zainspirowałam się i właśnie robię ;)

    OdpowiedzUsuń