środa, 24 grudnia 2014

Odświętna gęś


Zakręcony Widelec życzy Wam Wspaniałych Świąt, dużo radości w rodzinnym gronie, mnóstwo zdrowia, a także udanego Nowego Roku i wielu kulinarnych inspiracji!

A jeśli nie macie pomysłu na świąteczny obiad to tutaj mała podpowiedź :)

Składniki (na 4 porcje):

  • pół gęsi pokrojone na 4 kawałki (lub np. 4 piersi lub 4 udka)
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz ziołowy
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 2 łyżeczki tymianku
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • ziele angielskie
  • 2 liście laurowe
  • łyżka oliwy lub oleju

Przygotowanie:

Kaczkę doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem, tymiankiem, rozmarynem, a także pokrojonymi ząbkami czosnku, które wciskamy w nacięcia w skórze. Gęś umieszczamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem lub oliwą. Dokładamy kilka kulek ziela angielskiego i liście laurowe i odkładamy na noc do lodówki.

Gęś wyjmujemy z lodówki na ok. 30 min przed pieczeniem. Umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 180-190 stopni (termoobieg) na ok. 1,5-2 godzin. Pieczemy pod przykryciem, od czasu do czasu podlewając gęś tłuszczem, który będzie się wytwarzać. Na ostatnie 10 minut możemy zdjąć przykrycie, by skórka się przypiekła.

Gęś podajemy z kaszą lub ziemniakami polanymi tłuszczem.


2 komentarze: