Zakręcony Widelec życzy Wam Wspaniałych Świąt, dużo radości w rodzinnym gronie, mnóstwo zdrowia, a także udanego Nowego Roku i wielu kulinarnych inspiracji!
A jeśli nie macie pomysłu na świąteczny obiad to tutaj mała podpowiedź :)
Składniki (na 4 porcje):
- pół gęsi pokrojone na 4 kawałki (lub np. 4 piersi lub 4 udka)
- 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz ziołowy
- 2 łyżeczki majeranku
- 2 łyżeczki tymianku
- 1 łyżeczka rozmarynu
- ziele angielskie
- 2 liście laurowe
- łyżka oliwy lub oleju
Przygotowanie:
Kaczkę doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem, tymiankiem, rozmarynem, a także pokrojonymi ząbkami czosnku, które wciskamy w nacięcia w skórze. Gęś umieszczamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem lub oliwą. Dokładamy kilka kulek ziela angielskiego i liście laurowe i odkładamy na noc do lodówki.
Gęś wyjmujemy z lodówki na ok. 30 min przed pieczeniem. Umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 180-190 stopni (termoobieg) na ok. 1,5-2 godzin. Pieczemy pod przykryciem, od czasu do czasu podlewając gęś tłuszczem, który będzie się wytwarzać. Na ostatnie 10 minut możemy zdjąć przykrycie, by skórka się przypiekła.
Gęś podajemy z kaszą lub ziemniakami polanymi tłuszczem.
Wesołych Świąt i Szczęśliwego Nowego Roku! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo i wzajemnie! :)
OdpowiedzUsuń