
Składniki (3 porcje):
- 1 kg ziemniaków
- 250 g twarogu
- 100 ml jogurtu naturalnego lub śmietany 12%
- pół średniej cebuli
- świeży szczypiorek
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki musimy porządnie wyszorować pod bieżącą wodą, a następnie umieścić w garnku i zalać ciepłą wodą. Gotujemy je w łupinkach 40-50 minut w zależności od wielkości, aż będą miękkie (sprawdzamy przy pomocy widelca lub noża).
W międzyczasie przygotowujemy gzik. Twaróg i jogurt lub śmietanę przekładamy do miseczki. Dodajemy bardzo drobno posiekaną cebulę i pocięty szczypiorek. Doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy.
Gorące ziemniaki przekładamy na talerz nie obierając i przekrawamy na 2/3 grubości na 4 cząstki. W środek każdego przeciętego ziemniaka wkładamy ok. 2 łyżek gziku i posypujemy pociętym szczypiorkiem.
jako 'nie poznanianka' melduję, że wyszło pysznie!
OdpowiedzUsuń