wtorek, 18 listopada 2014

Curry z soczewicy


Dzisiaj kolejne z bardzo szybkich, a zarazem aromatycznych dań. Przepisy tego typu pozwalają w bardzo szybki i prosty sposób wyczarować coś naprawdę niepowtarzalnego. Wystarczy szybki przegląd lodówki, w której przecież zawsze znajdziemy jakieś warzywa, zarówno te świeże jak i z puszki, trochę różnych przypraw, do tego ryż lub chlebki naan albo chapati i... gotowe!

Soczewicę z tego przepisu, jeśli ktoś nie jest do niej przekonany, można zastąpić spokojnie ciecierzycą lub po prostu piersią z kurczaka. Świetnie też pasowałby tu świeży imbir, bakłażan, cukinia, fasola... na co tylko przyjdzie Wam ochota i co tylko macie w lodówce :)

Składniki (na 2 porcje):

  • puszka soczewicy
  • 1 pomidor
  • pół czerwonej papryki
  • 1 mała papryczka chilli
  • pół cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka pasty czerwonego curry
  • pół łyżeczki curry w proszku
  • pół łyżeczki kurkumy
  • pół łyżeczki sproszkowanego imbiru
  • pół łyżeczki ziaren kolendry
  • pół łyżeczki czerwonej słodkiej papryki
  • szczypta cynamonu
  • łyżeczka cukru
  • sok z polowy limonki
  • 2 łyżki oleju arachidowego 
  • sól

Przygotowanie:

Zaczynamy od posiekania drobno cebuli, czosnku i papryczki chilli, a także pokrojenia papryki na krótkie paski. Soczewicę odcedzamy zostawiając trochę wody z zalewy. Pomidora kroimy w drobną kostkę. Do moździerza wsypujemy przyprawy: curry w proszku, kurkumę, imbir, kolendrę, paprykę i cynamon i ucieramy.

W garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej i po chwili wrzucamy cebulę, czosnek, papryczkę chilli i czerwoną paprykę. Po około 2-3 minutach wsypujemy przyprawy z moździerza, dodajemy pastę curry i jeszcze chwilę smażymy.

Do garnka wrzucamy soczewicę wraz z resztą wody z zalewy i pomidora i gotujemy na małym ogniu, aż pomidor się rozpadnie. Doprawiamy cukrem, sokiem z limonki i solą.

Podajemy, jak już wcześniej wspomniałam, z ryżem, chlebkami naan lub chapati.


2 komentarze:

  1. Już wiem co zrobię z paczką soczewicy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię takie proste, a jednocześnie mega aromatyczne dania :)

    OdpowiedzUsuń