czwartek, 29 stycznia 2015

Empanady z tuńczykiem

Empanady są kolejnym daniem rodem z Półwyspu Iberyjskiego. No i chyba muszę przyznać, że namowy mojej Drugiej Połówki żebym je zrobiła słyszę baaaaardzo często. Gdy już to następuje on sam potrafi zjeść 3/4 porcji na jedno posiedzenie. Dlatego myślę, że najwyższa pora podzielić się tym przepisem także z Wami. :)

Składniki (na 18 sztuk):

na farsz:
  • 40 dag tuńczyka w sosie własnym (3 małe puszki)
  • 1,5 papryki czerwonej
  • 2 cebule
  • 3 jajka
  • 25 dag przecieru pomidorowego
  • 3 łyżki posiekanej pietruszki
  • 1 łyżka oliwy
  • sól, pieprz
na ciasto:
  • 3,5 szklanki mąki
  • 280 ml letniej wody
  • 5 dag masła
  • 6 łyżek oliwy
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • + 1 jajko do posmarowania empanad

Przygotowanie:

Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu siekamy. Cebulę i pietruszkę także drobno siekamy, a paprykę kroimy na małe kawałki. Tuńczyka odcedzamy.

Oliwę rozgrzewamy na patelni i smażymy na niej cebulę aż się zeszkli. Dodajemy paprykę, a po chwili tuńczyka. Po około 5 minutach dodajemy przecier, jajka i pietruszkę. Doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy na małym ogniu aż odparuje cała woda, a farsz będzie zwarty. Studzimy.

W międzyczasie przygotowujemy ciasto. Wszystkie składniki łączymy w misce i za pomocą miksera lub własnych rąk wyrabiamy. Powinno nam powstać ciasto o podobnej konsystencji jak na pizzę. Dzielimy je na 3 części i po kolei każdą rozwałkowujemy na grubość około 2 mm. Za pomocą miski lub foremki do pierogów wycinamy koła o średnicy 20 cm. Na środek każdego nakładamy ok. 1,5-2 łyżek farszu i sklejamy jak pierogi.

Empanady układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy z wierzchu roztrzepanym jajkiem. Pieczemy 22-25 min. w piekarniku nagrzanym do 190 stopni (góra/dół). Podajemy na ciepło lub po ostudzeniu.




8 komentarzy:

  1. pychaaaaaa sa

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię. W Hiszpanii bardzo popularne.
    ps.Witam. Masz fajny blog i ciekawe przepisy. Może dołączysz do mojej grupy. Pozdrawiam. Dorota Katarzyna z bloga EsmeraldaZeSmakiem.
    https://www.facebook.com/groups/NocneWypiekiinietylko/
    Nocne Wypieki i nie tylko
    Nocne Wypieki i nie tylko

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam serdecznie,

    Zapraszam do udziału w konkursie- kuchnia w klimacie PRLu.
    Do wygranie wiele ciekawych nagród :)

    Zapraszam do wspólnej zabawy.

    http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/2015/06/konkurs-kulinarny-kuchnia-w-klimacie.html

    Pozdrawiam serdecznie,
    Kaska

    OdpowiedzUsuń
  4. Super przepis!
    Zapraszam do mnie :-)
    http://www.mecooks.com

    OdpowiedzUsuń