wtorek, 6 stycznia 2015

Tortilla hiszpańska - przepis podstawowy

Chyba nie ma bardziej tradycyjnego hiszpańskiego dania jak tortilla z ziemniaków. Ewentualnie paella, którą także polecam. 

Dzisiaj proponuję Wam przepis podstawowy na to danie, które już samo w sobie jest przepyszne. Ale można także do niego dodać pokrojone chorizo, marynowaną lub świeżą paprykę, cukinię...

Składniki (na obiad dla 2 osób lub przekąskę dla 6):

  • 50-60 dag ziemniaków
  • 5 jajek
  • 1 mała cebula
  • ok. 6 łyżek oliwy 
  • sól, pieprz, suszona słodka papryka

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy i kroimy lub ścieramy na jak najcieńsze talarki. Cebulę drobno siekamy. Na patelni o średnicy ok. 22 cm rozgrzewamy oliwę i smażymy na niej ziemniaki pilnując by się nie przypaliły. Gdy będą się rumienić zdejmujemy je z ognia i odcedzamy na sitku nad miską. Z oliwy, która ścieknie do miski łyżkę nalewamy na tę samą patelnię i smażymy na niej cebulę aż się zeszkli, a następnie odcedzamy razem z ziemniakami.

W międzyczasie jajka wbijamy do dużej miski i dosypujemy przypraw. Usmażone i odcedzone ziemniaki i cebulę przekładamy do jajek i wszystko dokładnie mieszamy. Wylewamy na rozgrzaną patelnię z 2-3 łyżkami oliwy (używamy tej odcedzonej od ziemniaków).

Tortillę smażymy na małym ogniu ok. 8 minut, aż jajka nie będą zupełnie płynne. Równocześnie pilnujemy, by tortilla się nie przypaliła od spodu. Do obrócenia tortilli używamy dużego talerza. Kładziemy go wierzchem na patelnię i jednym szybkim ruchem obracamy. Tortillę zsuwamy z talerza z powrotem na patelnię i smażymy jeszcze 3 minuty zwiększając ogień.

Tortillę podajemy jako danie główne lub kroimy na kawałki jako tzw. "tapas" - przekąski (możemy w każdy kawałek wbić wykałaczkę). Można także zjeść kanapkę z kawałkiem tortilli, tak jak robią to Hiszpanie. :)


2 komentarze: