Chyba nie ma bardziej tradycyjnego hiszpańskiego dania jak tortilla z ziemniaków. Ewentualnie paella, którą także polecam.
Dzisiaj proponuję Wam przepis podstawowy na to danie, które już samo w sobie jest przepyszne. Ale można także do niego dodać pokrojone chorizo, marynowaną lub świeżą paprykę, cukinię...
Składniki (na obiad dla 2 osób lub przekąskę dla 6):
- 50-60 dag ziemniaków
- 5 jajek
- 1 mała cebula
- ok. 6 łyżek oliwy
- sól, pieprz, suszona słodka papryka
Przygotowanie:

W międzyczasie jajka wbijamy do dużej miski i dosypujemy przypraw. Usmażone i odcedzone ziemniaki i cebulę przekładamy do jajek i wszystko dokładnie mieszamy. Wylewamy na rozgrzaną patelnię z 2-3 łyżkami oliwy (używamy tej odcedzonej od ziemniaków).
Tortillę smażymy na małym ogniu ok. 8 minut, aż jajka nie będą zupełnie płynne. Równocześnie pilnujemy, by tortilla się nie przypaliła od spodu. Do obrócenia tortilli używamy dużego talerza. Kładziemy go wierzchem na patelnię i jednym szybkim ruchem obracamy. Tortillę zsuwamy z talerza z powrotem na patelnię i smażymy jeszcze 3 minuty zwiększając ogień.
Tortillę podajemy jako danie główne lub kroimy na kawałki jako tzw. "tapas" - przekąski (możemy w każdy kawałek wbić wykałaczkę). Można także zjeść kanapkę z kawałkiem tortilli, tak jak robią to Hiszpanie. :)
Pycha, muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńLena B, napisz jak Ci wyszło jak już zrobisz :)
OdpowiedzUsuń