niedziela, 4 stycznia 2015

Bananowe ciasteczka z ziarnami i orzechami


Zdarza się Wam, że kupicie banany i o nich zapomnicie, a gdy już zrobią się czarne lądują zazwyczaj w koszu? Mnie na szczęście już nie. Zamiast jednak je wyrzucać staram się wymyślić jakiś sposób, żeby je "zutylizować". Myślę, że tym razem wyszło bardzo szybko, smacznie i zdrowo. I w sam raz jako przekąska, np. do pracy :)

Składniki (na ok. 12 ciasteczek):

  • 3 bardzo dojrzałe banany
  • 1 łyżka miodu
  • kilka suszonych moreli
  • 2 garści suszonej żurawiny lub rodzynek
  • 1 łyżka płatków migdałowych
  • 1 łyżka wiórków kokosowych
  • 2 łyżki orzechów włoskich
  • 10 łyżek płatków owsianych
  • 5 łyżek błyskawicznych płatków ryżowych

Przygotowanie:

Żurawinę lub rodzynki oraz orzechy włoskie i morele delikatnie siekamy. Banany przekładamy do miski i rozgniatamy widelcem na gładką masę. Po kolei dodajemy wszystkie sypkie składniki oraz miód i mieszamy. Powinniśmy otrzymać dosyć gęstą konsystencję masy - tak by odchodziła od łyżki. Gdyby była za rzadka, możemy dosypać trochę płatków.

Masę przekładamy łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia formując ciasteczka (jak na zdjęciu). Blachę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra/dół)  na 20 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i zostawiamy jeszcze na 20 minut. Studzimy.

Ciasteczka przechowujemy np. w lnianej ściereczce, żeby zachowały świeżość (powinny być chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku). Jeżeli nie mamy jakiegoś składnika w domu, możemy go swobodnie zastąpić innym lub dodać swoje ulubione (np. słonecznik, suszone śliwki, orzechy nerkowca...). Eksperymentujmy! Smacznego! :)



3 komentarze:

  1. Fantastyczny przepis :), podoba mi się to, że ciasteczka mają tyle składników takich jak suszone morele, orzechy włoskie czy wiórki kokosowe i do tego ten banan pychota ^^

    OdpowiedzUsuń
  2. Lena B - do tego cudownie smakują! :)

    OdpowiedzUsuń