poniedziałek, 29 grudnia 2014

Tarta francuska z łososiem i pomidorami

Pomimo, że wszyscy pewnie bardzo lubimy świąteczne dania, idę o zakład, że większość z nas ma już ich serdecznie dosyć. A poza tym za pasem Sylwester... Dlatego dzisiaj propozycja czegoś zupełnie innego, co świetnie sprawdzi się zarówno jako danie obiadowe każdego dnia, jak i przekąska na imprezę sylwestrową. :)

Składniki (na 6 porcji):

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 100 g łososia wędzonego
  • 1 kulka mozzarelli
  • 3 pomidory
  • 200 ml śmietany 30%
  • 4 jajka
  • kilkanaście listków bazylii
  • sól
  • pieprz biały
  • płatki chilli lub odrobina posiekanej papryczki chilli


Przygotowanie:

Pomidory kroimy w poprzek na ok. 0,5 cm plastry. Śmietanę i jajka łączymy za pomocą trzepaczki w miseczce. Doprawiamy solą i pieprzem. Mozzarellę kroimy w grubą kostkę. Formę do tarty wykładamy ciastem francuskim. Na nie kładziemy łososia i pomidory i zalewamy masą jajeczno-śmietanową. Wszystko posypujemy mozzarellą i posypujemy płatkami chilli, a na wierzch kłądziemy listki bazylii.

Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (góra/dół) na ok. 25 minut, aż ciasto się zarumieni i delikatnie urośnie. Po wyjęciu kroimy na kawałki i podajemy na zimno lub ciepło.



2 komentarze:

  1. Bardzo apetyczna i kolorowa, lubię takie dania...

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow, oczu oderwać nie mogę od tej tarty, wygląda wspaniale, a w smaku to dopiero musi być genialna ^^ pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń