poniedziałek, 10 listopada 2014

Wegetariański pasztet z jajek i pieczarek


Pomimo, że jest to przepis, który najczęściej wykorzystuję w okolicach Wielkanocy, może on także stanowić świetny sposób na urozmaicenie, na przykład, weekendowego śniadania i być alternatywą dla gotowanego jajka i parówki :)  Jest on także doskonałym substytutem tradycyjnego, mięsnego pasztetu dla osób, które nie są mięsożercami. 

Przepis ten nie jest w 100% mój - jego pierwowzór pochodzi z jednego z programów telewizyjnych. Robiłam go jednak mnóstwo razy, za każdym razem udoskonalając, i dlatego uważam, że warto się nim podzielić z Wami.


Składniki (na 1 "keksówkę" pasztetu):

  • 12 ugotowanych jajek
  • 400 g pieczarek
  • 2 surowe jajka
  • 1 cebula
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 pęczek koperku
  • 1 pęczek szczypiorku
  • pół szklanki bułki tartej
  • 1 kajzerka namoczona w mleku
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta gałki muszkatołowej 
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu drobno siekamy. Pieczarki ścieramy na tarce o małych oczkach, cebulę siekamy i oba składniki podsmażamy na łyżce oleju, aż woda całkowicie odparuje. Wszystkie zioła drobno siekamy, a kajzerkę odciskamy z mleka.

Do miski przekładamy posiekane jajka i zioła, podsmażone pieczarki i kajzerkę. Dodajemy surowe jajka i bułkę tartą oraz majonez. Przyprawiamy solą i pieprzem oraz gałką muszkatołową. Wszystko dokładnie mieszamy łyżką na jednolitą masę. 

Masę na pasztet przekładamy do foremki keksówki. Możemy delikatnie postukać foremką o blat, by ze środka wydostało się powietrze i pasztet był bardziej zwarty. Wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na około godzinę. Ja przez pierwsze 40 min. używam funkcji termoobieg, a ostatnie 20 - góra/dół, by pasztet miał chrupiącą skórkę. 

Po upieczeniu studzimy i bez problemu wyciągamy z foremki. Podajemy jako samodzielną przekąskę lub z chlebem.


1 komentarz:

  1. super pasztecik będę go kolejny raz robił dla mnie jako wegetarianina jest dobry :)

    OdpowiedzUsuń