środa, 5 listopada 2014

Muffinki, które zawsze wychodzą


Uwielbiam muffinki! Są idealne na poprawę humoru w jesienne, szare dni. Ich zrobienia trwa naprawdę kilka minut, a za każdym razem można wyczarować zupełnie inny smak, co sprawia, że nigdy nam się nie znudzą. Warto jednak opierać się na jakimś sprawdzonym bazowym przepisie, do którego dodamy ulubione składniki, by mieć pewność, że wszystko wyjdzie tak jak chcemy. Ja tym razem proponuje babeczki z owocami leśnymi. Do dzieła!

Składniki (ok. 12 -14) babeczek:

  • 250 g mąki tortowej (1 i 1/3 szklanki)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 250 g maślanki (1 szklanka)
  • 110 g cukru (1/2 szklanki)
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 75 ml oleju (6 łyżek)
  • + ulubione owoce, czekolada, orzechy...



Przygotowanie:


Do miski wrzucamy jajka i wsypujemy cukier oraz cukier wanilinowy. Używając miksera mieszamy. Następnie dodajemy maślankę oraz olej i ponownie mieszamy. Stopniowo dosypujemy przesianą przez sito mąkę z proszkiem do pieczenia cały czas mieszając. Na koniec dodajemy ulubione dodatki i mieszamy łyżką (możemy je też dodać po przełożeniu do foremek - te cięższe same wpadną do środka).

Babeczki przekładamy do silikonowych lub papierowych foremek i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (termoobieg) na 20-25 minut. Po ostudzeniu możemy posypać cukrem pudrem, polać rozpuszczoną czekoladą lub przyozdobić kremem maślanym.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz