Składniki (na 5 porcji):
- 250 g serka mascarpone
- 4 żółtka
- 4 łyżki cukru pudru
- 10 okrągłych biszkoptów
- 100 ml mocnej kawy z ekspresu lub z 3 łyżeczek rozpuszczalnej
- 50 ml likieru kawowego
- łyżka kakao
Przygotowanie:
Przygotowujemy kawę, którą studzimy do temperatury pokojowej. Wlewamy do niej likier i mieszamy. Żółtka wraz z cukrem umieszczamy w wysokiej misce i miksujemy 5 minut. Dodajemy mascarpone i ponownie chwilę miksujemy, aż powstanie jednolita masa.
Biszkopty moczymy w mieszance kawowo-likierowej (ok. 2 sekundy) i umieszczamy po jednym na spodzie kieliszka, wąskiej szklanki lub pucharka. Do każdego nakładamy ok. 2 łyżek masy i posypujemy kakao. Tak samo nakładamy drugą warstwę.
mniam:) najlepszy deser:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam tiramisu :)
OdpowiedzUsuń